scootbelevenissen-2.jpg

Stierenballen

Zoals genoegzaam bekend is lijdt schrijver aan ms, met kleine letters. Het wordt door mij altijd geschreven met kleine letters omdat het geen grote verdient. In gesprek met mensen wordt bijna altijd na verloop van tijd gevaagd hoe en waarom ik in de scootmobiel zit. Na een opheldering komt er vaak iets, een verhaal, rond deze chronische ziekte van kennis, familie of een ander iemand naar boven. Ondanks dat ik een bloed hekel heb aan ms ben ik wel altijd geïnteresseerd in alles rondom ms.
Op zoek naar kennissen op een camping, die er niet waren kwam ik in gesprek met hun buren.

De man en vrouw kwamen uit Meppel. De man vertelde in Steenwijk te hebben gewoond en gewerkt als onder meer slachter (vleeshouwer). Steenwijk had vroeger een slachthuis. Ik dacht nog even hij bedoeld slager maar het was wel degelijk slachter. Als bekende in de gemeenschap werd hij op een goeie dag aangesproken door een politieman met de vraag: " Kun jij me aan Stierenballen helpen?" De eerdergenoemde kende de slachter al jaren en dacht als hij het niet kan, dan niemand. De slachter vertelde hem dat alles van vlees door hem was te leveren dus ook deze ballen. De politieman had nl een goede bekende in het westen van het land met ms die hem bij een bezoek vroeg of hij niet aan stierenballen kon komen. De eerdergenoemde ballen werden gemalen en in de diepvries bewaard. Uit het verhaal komt naar voren dat een stukje SB werd gebruikt door ermee over de bijvoorbeeld slechtziende ogen te strijken waardoor het zicht alras verbeterde. (Slechtziendheid is behorend bij ms en zogenaamd een schub. Zie onder) Als je aan deze rottigheid lijdt ben je mogelijk blij met elk dood vogeltje, maar nu dacht ik alleen maar: " Ik geloof er geen bal van"

1) Van een Schub spreek je wanneer er nieuwe MS-klachten ontstaan en/of bestaande klachten sterk toenemen, en wanneer die klachten langer aanhouden dan 24 uur. Koorts of een infectie kunnen bestaande klachten verergeren. In dat geval kun je niet zomaar spreken van een Schub. Veel voorkomende klachten zijn: verminderd gezichtsvermogen, vermoeidheid, stoornissen in het gevoel, minder kracht in armen of benen, stuurloosheid, moeite met toiletgang of moeite met praten.
De klachten van een Schub herstellen meestal vanzelf weer, maar dat heeft tijd nodig, variërend van dagen tot weken.

Terug naar scootbelevenis